Internet, som när jag först testade det var till för universitet och forskningssäten (jag är alltså inte äldre än 24, men jag var tidig) på det gamla uppringningsmodemets tid har under årens lopp gått från att vara en plats att utbyta idéer och teser med varann blivit var mans forum för i princip allt man vill. Har en gammal PC gamer hemma någonstans där de förklarar vad internet är och att man kan spela en sorts spel där som heter MUD...
Exemplen haglar, men det känns som att de viktigaste punkterna för hemanvändaren är att kommunicera med vänner man träffar ändå, skaffa gratis film och musik, Porr, och att antasta andra med sina åsikter (Check.), så det är la det sistnämnda jag tänkt ägna mig åt här. Attack!
De senaste dagarna har jag haft fullt upp med att styra ihop mitt eget liv, samt att spela datorspel i 180. Fullt ställ alltså. ska på semester nästa vecka dock. sova i skogen och förtära ANSENLIGA mängder sprit. Men det blir nog bra.
Så dagens lilla politiska Rant. Reportrar utan gränser har publicerat sin årliga lilla undersökning om Journalisters rättigheter i olika länder, dvs hur länder rankas i hur lätt yrkeslivet är för journalister. På en kanske inte oväntad delad förstaplats kommer Island (de två-tre yrkesverksamma journalisterna där lever alltså gott) och Norge (kjempekult!). Längst ned på listan kommer Eritrea, nordkorea, Turkmenistan och Iran (surprise!). Känn er informerade, dammit!!!
Sverige klockar in på en stark 7:e plats, vilket ju är riktigt bra, även om man kanske tänker att en 150:eplats skulle kännas vettigt så fort man öppnar någon av våra större kvällstidningar och läser om Lokets tinnitus och den försvunna lilla Madeleines favoritnalle. Om vi hade lite äkta förtryck i det här landet hade vi kanske sluppit den typ av journalistik som dominerar kvällstidningslöpen, men å andra sidan kanske kvällstidningarna i Eritrea och Turkmenistan också skriver stora rubriker så fort applicerbar Realitykändis gråter i direktsändning.
Det lite intressanta i läsningen, som jag reagerade på var att två Västerländska Demokratier har två placeringar på listan: Israel och USA, som respektive klockar in på plats 44/103 och 48/111. Den högre placeringen på lista gäller inom landet, och den lägre i "extra territoriala områden" (Läs: Ockuperade, här ingår amerikanska intressen i Irak, Guantanamobasen och Palestina).
De högre placeringar dessa länder tillskansat sig är väl ingenting att vara stolt över, men allvarligt talat? De lägre placeringarna ligger ett antal punkter under under klassiska exempel på demokratiska övergrepp som Uganda och Kambodja. Är inte ett lands lagstiftning och journalisters rättigheter applicerbar i ockuperat territorium?
Detta är ett bra statistiskt exempel på hur dessa mer eller mindre aggressiva stater för en mycket svår balansgång för att rättfärdiga sina utrikespolitiska handlingar för världssamfundet.
Man frågar sig, hade oppinionen kring irakkriget svängt mycket om journalister motarbetats där i samma utsträckning som de motarbetas på Amerikansk mark? Och varför har inte journalister utan gränser cojones nog att slå ihop dessa siffror, vilket de gjort med alla andra stater i indexet?
Det känns som förstasidesstoff för vilken tidning som helst i världen att det propagandakrig som förs i det globala samhället är såpass uppenbart att det är mätbart. Men det skiter våra tidningar i.
Hela listan: http://www.rsf.org/article.php3?id_article=24021
Dagens Haiku:
Krig om uppfattning
Det är fan så man blir trött
Ska man stänga av?
Det är fan så man blir trött
Ska man stänga av?